Receptenboek

Recept gemarineerde champignons

Ingrediënten:
500 gram kleine champignons
1 dl goede olijfolie
1 dl witte wijnazijn
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetlepels verse, gehakte bladpeterselie
2 flinke theelepels verse, gehakte rode Spaanse peper
1 theelepel basterdsuiker
zeezout
versgemalen zwarte peper

Bereiden:
Veeg de champignons met een doekje een beetje schoon. Let erop dat je de champignons niet kneust. Doe de champignons in een ruime bak.
Doe de olie, azijn, knoflook, peterselie, Spaanse peper, basterdsuiker, zeezout en gemalen zwarte peper in een glazen pot met schroefdeksel. Sluit de pot goed af en schud alle ingrediënten goed.

Giet de marinade over de champignons en schep het voorzichtig door elkaar. Zet de champignons, afgedekt, minimaal een uur in de koelkast. Marineer de champignons maximaal twee dagen, afhankelijk van de gewenste smaaksterkte. Schep de champignons geregeld om.

Serveer de champignons op kamertemperatuur.

 

Recept stevige knoflooksaus 

Ingrediënten:
2 grote aardappelen, geschild, in blokjes gesneden en gaargekookt
4 à 5 grote tenen knoflook, uit de pers
1 eetlepel witte wijnazijn
versgemalen zwarte peper
citroensap
1 dl olijfolie
gemalen zeezout

Bereiden:
Pureer de gaargekookte aardappelblokjes tot een glad mengsel. Voeg de knoflook en azijn toe en meng dit heel goed. Breng op smaak met zwarte peper en gemalen zeezout. Voeg de olijfolie met enkele druppels tegelijk toe en klop goed na elke toevoeging. Blijf voorzichtig olie toevoegen en kloppen tot het mengsel vrij glad en dik is. Dit kan wel vijf minuten duren! 

Serveer de saus met knapperig brood en verse rauwe groenten.